Asiakas teknologioiden ja uusien toimintatapojen myllerryksessä

20 syyskuun, 2019 Kirjoittanut Blogit 0 kommenttia

On varmaankin elämän merkki, että aina juuri nykyhetkenä tuntuu tapahtuvan kaikkein eniten. Vaikka joku poliitikko sanoi joskus, että historia ei kiinnosta, kun siellä ei tapahdu enää mitään, pitää siitä silti yrittää oppia jotain – katse nykyhetkessä ja etenkin tulevaisuudessa.

On kuitenkin faktaa, että toimintaympäristössämme tapahtuu juuri nyt valtavasti. Datan, digitalisaation ja analytiikan alue on nyt kaikkien mielenkiinnon kohteena ja uusien teknologioiden ja toimintatapojen vyöry markkinoille herättää aiheellisestikin hämmennystä.

Otetaanpa vaikka Invenco ydinalueella olevat data platformit. Aiemman relaatiotietokantamaailman lisäksi on markkinoilla nykyisin monenlaista uutta tiedon tallennus- ja jakelutapaa, esimerkiksi lokitietoihin keskittynyt Splunk tai pilvipohjaiseen tietovarastointiin Snowflake. Lisäksi lähes jokaisella ohjelmistovalmistajalla on oma pilviratkaisunsa. Oma näkemykseni on, että joko valitaan pelkästään yksi, meidän tapauksessa Microsoft Azure tai sitten, yrityksen koko huomioiden, rinnalle toinen haastajaksi.

Hybridi on arkipäivää

Koska tulevaisuudessa melkoisen varmasti erilaiset hybridiratkaisut yleistyvät sekä on-premise-cloud-akselilla että myös erilaisten pilviratkaisujen yhdistelmänä, tarvitaan uudenlaisia kokoavia ratkaisuja. Tällaisia ovat esimerkiksi nykyiset SIEM-ratkaisut ja niihin liittyvät lokitietojen keräily- ja analysointialustat.

Yhtenä ulottuvuutena ovat etenkin isojen yhdysvaltalaisten toimittajien ekosysteemitaistelut, jotka vaikuttavat meidänkin toimintaamme monellakin tavalla.  Esimerkiksi sopii vaikka Salesforcen hyvin isolla rahalla tehty Tableau-hankinta, jonka seurauksen Tableau tipahti välittömästi pois Microsoftin ISV-listalta. Tämä taas vaikuttaa siten, että Microsoftin myyjiä ei jatkossa insentoida Tableausta.

Yrityksen ja erehdyksen polulla

Oman juttunsa ansaitsisi ETL/ELT-tilanne yleisestikin. Olemme olleet tällä alueella mukana koko Invencon historian ajan ja taas voi sanoa, että historia toistaa itseään. Lähes parinkymmenen vuoden ajan me ja meidän kaltaisemme toimijat olemme kehottaneet käyttämään dataintegraation alueella siihen sopivia graafisia työvälineitä. Nyt kuulemme tutun kuuloisia tarinoita siitä, että dataintegraatioita halutaan tehdä jopa kokonaan koodaamalla, koska se on kätevämpää ja halvempaa. Näin varmasti onkin, jos etenkin governance-puoli on kunnossa.

Jos historiaan on tosiaan uskominen, kohta tälle alueelle ilmaantuu sopivia työkaluja. Oma näkemykseni on, että tällaisia työkaluja tarvitaan ja varmasti on hyvä, että tätäkin aluetta vähän ”tuuletetaan”.

Taaksepäin katsottuna asiat loksahtelivat aika lailla sopiviin paikkoihin ja tulevaisuus on joka hetki epävarmaa.  Joku viisas on joskus sanonut: ”Evolution is chaos with feedback”. Jonkinlaista yritys-erehdyspolkua tässä mennään pienissä ja isoissa asioissa. Politiikassa näyttää tuo syklisyys korostuvan – esim. vain hetki sitten Valtion Kehitysyhtiö Vake vaikutti todella hyvältä idealta ja nyt sitä ollaan purkamassa.

Eipä siis ihme, että asiakkaat ovat joskus hämmennyksissä, kun me teknologiahankkeiden toteutuksen puolellakin joskus epäröimme, millä teknologialla kannattaisi edetä. Itse uskon, että oikeastaan kaiken tekemisen perustana oleva rauhallisuus, määrätietoisuus ja innostus auttavat myös tällaisien aikojen yli. Me Invencolla seuraamme tilannetta omalla ”tontillamme” ja reagoimme tarvittaessa. 

Ota yhteyttä jos haluat keskustella tiedolla johtamisen kehittämisestä organisaatiossasi!

Toimitusjohtaja Sakari Pitkäsalo
sakari.pitkasalo@invenco.fi, puh. 040 700 3849

Sakari Pitkäsalo analytiikka pilvipalvelut Invenco
Sakari Pitkäsalo, Invenco Oy:n toimitusjohtaja.
Avainsanat: , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

KAIKKI ARTIKKELIT

INVENCO OY

Invenco on yritysten suorituskyvyn johtamiseen, tietovarastointiin ja raportointiin erikoistunut asiantuntijaorganisaatio.

Y-tunnus: 1845314-7

Sähköposti: viestinta(at)invenco.fi

AA-Bisnode-2019
TOIMISTOT

VANTAA
Äyritie 18
01510 Vantaa
p. 010 229 0830

TAMPERE
Rautatienkatu 21 C 6. krs
33100 Tampere
p. 010 505 4505

OULU
Uusikatu 53
90120 Oulu
p. 040 546 0465

KUOPIO
Kauppakeskus Minna
Haapaniemenkatu 18, 3. krs
70110 Kuopio
p. 050 350 4088

Copyright © 2019 Invenco Oy | All rights reserved.